Berlin ❤️ Wat te doen in berlijn ❤️ Bezienswaardigheid ❤️ Hop on Hop off bustour

De stad lijkt een wervelwind van bezienswaardigheden, met beroemde activiteiten op elke hoek en altijd te weinig tijd om alles te zien.

Als u veel sightseeing wilt meemaken, maak dan gebruik van Hop on Hop Off, of laat u rondleiden door ervaren stadsgidsen of schrijf u in voor een begeleide Berlin Sightseeing Tour. Op deze pagina’s kunt u bijvoorbeeld tips van insiders vinden:

Sightseeing Hop on Hop off city tours

Of u nu van tevoren een hop on hop off tour boekt of een rondleiding met gids, dit zijn de opties als u zo weinig mogelijk wilt missen in de lokale omgeving.

Gedächtniskirche1.JPG
By <a href=“https://nl.wikipedia.org/wiki/User:GerardM“ class=“extiw“ title=“nl:User:GerardM“>nl:User:GerardM</a> – <span class=“int-own-work“ lang=“en“>Own work</span>, CC BY-SA 3.0, Link

Wat te doen in berlijn – Wij kunnen u ook een tocht van een halve dag te voet aanbevelen of u kunt de wijken ontdekken door in Mitte op een klassieke boot te stappen.

Sightseeing in Berlijn: Gedurende bijna vier uur wordt u naar de Kurfürstendamm, de Reichstag, rond de Brandenburger Tor, het Museumeiland, de Berlijnse Muur, Checkpoint Charlie, de Potsdamer Platz, het Anhalter Bahnhof en nog een paar andere bezienswaardigheden gebracht. Voor degenen die niet zo’n zin hebben om vier uur te lopen, is er een soortgelijke fietstocht waarbij de bezoeker op een gehuurde fiets zit en zich op een heel comfortabele manier verplaatst.

Hop-On Hop-Off Bus Tour

Ontdek de metropool en zijn populaire toeristische trekpleisters in uw eigen tempo met de hop-on hop-off dubbeldekkerbussen! Beleef het historische museumeiland, de duizelingwekkende televisietoren direct aan de Alexanderplatz, de beroemde boulevard Kurfürstendamm, de voormalige grensovergang Checkpoint Charlie of de indrukwekkende beroemde Brandenburger Tor.

City Sightseeing Gozo Hop-On Hop-Off open top bus FPY 004.jpg
By <a rel=“nofollow“ class=“external text“ href=“https://www.flickr.com/people/citysightseeinggozo/“>C S G</a> – <a rel=“nofollow“ class=“external free“ href=“https://www.flickr.com/photos/citysightseeinggozo/7638891878/“>https://www.flickr.com/photos/citysightseeinggozo/7638891878/</a>, CC BY-SA 2.0, Link

Wat biedt de rondrit met de bussen?

De unieke busreizen maken vele haltes, alle belangrijke bezienswaardigheden, plaatsen en toeristische attracties. Ontdek de belangrijke historische plaatsen van de stad, de adembenemende architectuur en geniet van het prachtige uitzicht dat een dubbeldekkerbus, soms zonder dak, te bieden heeft.

Hop on Hop off Berlijn: Het is heel eenvoudig, u kunt bij elke halte in- en uitstappen, foto’s maken, de bezienswaardigheden bekijken, naar verschillende souvenirwinkels gaan. U kunt natuurlijk ook snel een kopje koffie of thee drinken en dan bij de bushalte wachten tot de volgende bus komt om weer in te stappen.

U kunt dus op elk moment in- en uitstappen wanneer het u uitkomt en in een goed humeur een individuele stadsrondrit op maat samenstellen.

In de auto’s zijn onderhoudende informatie en verhalen of zelfs opgenomen audiocommentaar over de bereisde bestemmingen beschikbaar.

Hoe kom ik aan mijn tickets?

Boek ter plaatse en ontvang een e-ticket op het door u opgegeven e-mailadres. Of reserveer vooraf online, print het uit en neem het mee op de eerste bus waarmee u reist.

Waar begint de rondleiding?

U kunt op elk moment kiezen waar u uw tour wilt beginnen, u stapt gewoon in een van de voertuigen en begint met het verkennen van de wijken!

Hoe lang is mijn ticket geldig?

Het ticket is geldig voor 24 uur, 48 uur of 72 uur.

Hoe lang duren de afzonderlijke busroutes?

Er zijn twee lijnen beschikbaar.

De rode lijn rijdt ongeveer twee uur en stopt hier en elders:

 Alexanderplatz 
Alexa-Einkaufszentrum 
Muur 
Checkpoint Charlie 
Brandenburger Tor 
Centraal Station 
Gendarmenmarkt 
KaDeWe am Wittenberglatz 
Holocaustmonument 
Madame Tussauds 
Museumeiland 
Kurfürstendamm 
Potsdamer Platz 
Neptunusfontein 
Bellevue Paleis 
Reichstag 
Topografie van de Terreur 
Siegessäule

De blauwe lijn doet er iets minder lang over, ongeveer 40 minuten, en stopt hier en elders:

Alexanderplatz 
Karl-Marx-Allee 
East Side Gallery 
Ostbahnhof

Welke talen worden aangeboden?

De audiogids is beschikbaar in verschillende talen: Duits, Spaans, Chinees, Frans, Engels, Russisch, Portugees en Italiaans.

De top bezienswaardigheden in Berlijn

Berlijn heeft veel te bieden. Een bezoeker weet soms niet waar hij het beste kan beginnen. Maar hoe kan hij er zeker van zijn dat hij niets mist? Hier zijn de grootste attracties op een rijtje gezet. De volgende lijst bevat de vijf kaskrakers die een toerist zeker niet mag missen, ze kunnen het hele jaar door bezocht worden.

De 5 top bezienswaardigheden

Kent u een bijzonder kroegje, een geweldig restaurant of heeft u een favoriet park? We hebben nu te maken met de trekpaarden van de bezienswaardigheden, de kaskrakers, de publiekstrekkers, d.w.z. de juweeltjes van alle bezienswaardigheden.

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is al meer dan 200 jaar een oriëntatiepunt en een van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad.

Gelegen in het midden van de stad, is het waarschijnlijk een van de poorten die het meest heeft meegemaakt in zijn geschiedenis.

Berlin Brandenburger Tor BW 2.jpg
Von <a href=“//commons.wikimedia.org/wiki/User:Berthold_Werner“ title=“User:Berthold Werner“>Berthold Werner</a> – <span class=“int-own-work“ lang=“de“>Eigenes Werk</span>, CC BY-SA 3.0, Link

Het opmerkelijke fenomeen, gebouwd in 1789-91 door Carl Gotthard Langhans, was het koninklijke Eingangsto. Tot dusver heeft s zowel de periode 1933-1945 als de daaropvolgende Koude Oorlog overleefd. Het werd een symbool van de scheiding tussen Oost en West en later een teken van hereniging.

Zoals op zoveel andere plaatsen is de adem van de geschiedenis zowel bij de Brandenburger Tor als op de Straße des 17. Juni, die naar de Overwinningszuil leidt, voelbaar.

Het gebied rond de stadspoort bruist elke dag van lokale straatartiesten, sightseeing-aanbiedingen, toeristen en e-scooters.

De Muur

De laatste overgebleven stukken van de Muur staan in de Eastside Gallery en bij Anhalter Bahnhof. Het is een beetje overdreven om nog steeds van De Muur te spreken, want er is niet veel meer over van de Muur, ook al was hij het symbool van het einde van de DDR of het Warschaupact en van de deling van Europa.

Tijdens de deling van de stad werden de aan de grens gelegen S-Bahn en U-Bahn stations niet meer gebruikt. Sinds het begin van de jaren ’80 liepen in West-Berlijn drie S-Bahn-lijnen en verschillende U-Bahn-lijnen, elk met korte trajecten door het Oost-Berlijnse gebied. De treinen stopten nooit op deze spookstations, zoals de Potsdamer Platz of de Brandenburger Tor.

Karte berliner mauer de19xx.png
Von <a href=“//commons.wikimedia.org/w/index.php?title=User:Webcyss&amp;action=edit&amp;redlink=1″ class=“new“ title=“User:Webcyss (page does not exist)“>Webcyss</a> – <span class=“int-own-work“ lang=“de“>Eigenes Werk</span>, were based primarily on Wikipedia-File:Karte berliner mauer de.jpg from User:Sansculotte, CC BY-SA 2.0, Link

Bezoek de overblijfselen van de Muur, waaronder het Documentatiecentrum aan de Bernauerstraße of het museum bij Checkpoint Charlie.

Het Nordbahnhof was ook zo’n „spookstation“. Momenteel is er een fototentoonstelling ter nagedachtenis aan deze verlaten stations. U vindt er interessante verhalen over grenscontroles, bewaakte stations en ontsnappingsplannen. Plan 30 minuten voor deze tentoonstelling.

Map of Berlin ghost stations (U6 U8 S1 S25) en.svg
Von <a href=“//commons.wikimedia.org/wiki/User:Ericmetro“ title=“User:Ericmetro“>Ericmetro</a> – <span class=“int-own-work“ lang=“de“>Eigenes Werk</span>, CC0, Link

Na het bezoek wandelt u van de Bernauer Strasse in de richting van het monument voor de Berlijnse Muur. Ook hier kunt u veel informatie, beeldmateriaal en reconstructies verwachten, waaronder grensstenen of een originele wachttoren.

Kurfürstendamm

De Kurfürstendamm (of kortweg Ku‘ Damm) is een andere populaire attractie, of kortweg Ku‘ Damm, veruit de populairste winkelstraat ter plaatse.

Het is de hoofdstraat in het oude westen. De boulevard begint in Halensee en loopt helemaal door tot Tauentzien.

Voor mensen die graag winkelen is de Kurfürstendamm een feest. Het is de plek waar je moet zijn als je serieus wilt winkelen.

Berlin - Kürfurstendamm Gehsteig.jpg
By <a href=“//commons.wikimedia.org/wiki/User:Slimark“ title=“User:Slimark“>Marek Śliwecki</a> – <span class=“int-own-work“ lang=“en“>Own work</span>, CC BY-SA 4.0, Link

De Kudamm is nog steeds de populairste winkelbestemming van de stad. Er is bijna alles ter plaatse te koop, en als u met uw vrouw naar de stad gaat, ontkomt u niet aan een shopping spree op de boulevard.

Het ligt in het westelijke deel van de stad, in Charlottenburg Wilmersdorf. Hier vindt u alle grote modeboetieks en exclusieve designermerken die de 3,5 kilometer lange winkelstraat vullen. Natuurlijk komt u ook langs het grootste warenhuis van Europa, het KaDeWe. Een klassiek warenhuis‘ met de levensmiddelen-, juwelen- en parfumafdelingen bovenaan. Vele jaren oud, maar nog steeds een hit.

Fernsehturm

De beroemde televisietoren direct aan de Alex is een must-see bij een bezoek aan de stad. Het is de toren die opvalt in het oostelijke stadsbeeld. Het 368 meter hoge hoogtepunt rijst de lucht in en is vanuit vele wijken te zien. U kunt met de lift omhoog naar de koepel van het monument, stoppen in het ronddraaiende restaurant en een maaltijd nuttigen.

Berliner Fernsehturm

Laat u betoveren door het wilde uitzicht over de stad. Het panorama van bovenaf is echt indrukwekkend. U zult snel een gevoel krijgen van hoe groot de stad werkelijk is. U moet de tickets van tevoren online boeken. Een uitstapje hierheen is echt een coole ervaring voor zowel volwassenen als kinderen.

De TV-toren is vanaf veel plaatsen in de metropool te zien en dient als een goed oriëntatiepunt voor waar u zich bevindt.

Reichstag

Het Rijksdaggebouw werd gebouwd in 1894 en heeft, net als de Brandenburger Tor en dit deel van Berlijn in het algemeen, een turbulent leven gehad onder de verschillende regeringen, niet het minst tijdens de twee wereldoorlogen. Vlakbij de Brandenburger Tor ligt de indrukwekkende bezienswaardigheid die de zetel is van de Bundestag, het parlement van Duitsland.

Reichstag

Na 1945, tot het einde van de Koude Oorlog in het begin van de jaren 1990, raakte het gebouw in verval. De Bondsrepubliek Duitsland, opgericht aan het eind van de jaren 1940, verplaatste haar vergaderingen en regeringszetel naar Bonn. De geschiedenis van het gebouw is werkelijk uniek en dus een hoogtepunt dat een bezoeker ter plaatse moet hebben meegemaakt.

In 1991 werd de Rijksdag opnieuw aangewezen als Duits parlement, enkele jaren later werd Berlijn opnieuw hoofdstad en regeringszetel, en werd het gebouw gerestaureerd met zijn nu zeer beroemde en kenmerkende glazen koepel.

Als het mooi weer is en de zon schijnt terwijl u hier bent, kunt u met een gerust geweten een uitstapje maken naar het café in het gebouw. Hier kunt u genieten van een prachtig adembenemend uitzicht over de stad.

Busreizen

Veel toeristen zijn vertrouwd met de klassieke sightseeing bus tours in de verschillende grote Europese steden. Het is vaak heel zinvol om een bustocht te maken en alles te zien.

De metropool is groot en verdeeld in vele verschillende wijken, elk met zijn eigen centrum, eigenaardigheden, kenmerken en leven.

Met de busrondrit is het snel mogelijk om verschillende bezienswaardigheden en stadswijken effectief te zien en te beleven.

Er zijn veel bedrijven die bezoekers naar de hierboven beschreven attracties brengen, en allemaal bieden ze de mogelijkheid om vanuit huis online tickets te boeken.

Boottochten

De Spree en het Landwehrkanal, die beide door de districten slingeren, zijn niet te missen tijdens een stedentrip hier. De centrale ligging van de watermassa’s heeft het grote voordeel dat u tijdens een boottocht langs een veelheid van bezienswaardigheden komt.

Er zijn veel verschillende bedrijven die boottochten van verschillende lengte organiseren en aanbieden. U kunt kaartjes kopen op de stoomboot of eerder, het is zoals altijd ook mogelijk om van thuis uit online te boeken en een plaats op een van de populaire boten te bemachtigen.

Opmerkingen en ervaringen

Liese

Berlijn heeft zoveel te bieden en attracties dat het gemakkelijk is om veel attracties voor een toplijst te kiezen. Mijn ervaringen met de hop on hop off sightseeing tours waren onveranderlijk goed. Zij die een kijkje hebben genomen – en de plaatsen hebben uitgekozen waar wij zelf steeds weer naar terugkeren. Met deze lijst bent u nog niet volledig op de hoogte – maar u bent goed op weg.

Brandenburger Tor 
De Brandenburger Tor is een soort symbool van Berlijn, en wonderbaarlijk genoeg heeft de Brandenburger Tor de oorlog overleefd. Er zijn gewoon plaatsen die je niet mag missen in Berlijn, en één daarvan is de Brandenburger Tor. Het is ook bijna onmogelijk… de plaats daar is gezellig en ideaal voor een koffie.
 Voor de Brandenburger Tor schreeuwde de Amerikaanse president Ronald Reagan tegen de Russische president om de Muur af te breken. Dus haast je en maak een foto van een van de plaatsen die je niet mag missen. Het is waarschijnlijk een van de bekendste bezienswaardigheden ter plaatse en je kunt niet naar huis gaan zonder een foto te nemen.

De rondleiding begint voor de Brandenburger Tor – ook al is die op de Pariser Platz een beetje een toeristenval geworden.

Als u geïnteresseerd bent in geschiedenis, is het Brandenburger Tor Museum ook een bezoek waard. Het museum vertelt over de geschiedenis van Berlijn in de afgelopen 300 jaar. Tickets kunnen hier worden geboekt.
Maar de federale regering heeft ook een thuis gevonden in Mitte. Deze wijk wordt dan ook gekenmerkt door toeristische attracties, openbare gebouwen en een aantal culturele instellingen en evenementen. Maar dit is geen nieuwe uitvinding, het is de realiteit van Berlijn sedert zijn ontstaan. Dit is ook waar veel van de historische districten zich bevinden. Of het nu gaat om de Brandenburger Tor, de TV-toren, de Alexanderplatz of Unter den Linden – van alle wijken biedt Mitte de grootste dichtheid aan dingen die elke bezoeker gezien en beleefd moet hebben. Hier zijn de flair, de charme en de energie van de metropool op bijna elke straathoek voelbaar.

Winkelen op de Alexanderplatz 
Als u naast de bekende bezienswaardigheden en toeristische attracties nog meer van het nieuwe culturele leven als souvenir mee naar huis wilt nemen, moet u in de avonduren de omgeving van de Jannowitzbrücke verkennen. Hier zijn talrijke nachtclubs die feesten aanbieden van vrijdagavond tot maandagmorgen – en langer.

Of de Tanienburgerstraße en zijn zijstraten. In onopvallende achtertuintjes en achter met graffiti bedekte gevels, kan een onvergetelijke feestavond wachten. Volg gewoon je ogen en oren of vraag het aan een van de jongeren die in het weekend dag en nacht op straat zijn in Mitte.
 De TV-toren is vanuit de meeste wijken te zien. Met een hoogte van 368 meter is de TV-toren het hoogste gebouw van de stad en biedt een geweldig uitzicht over de stad! Helaas kan de rij erg lang zijn, dus ik raad aan een Fast Track ticket te kopen om de rij te vermijden.
 Als alternatief kunt u naar het Panorama Point op de Potsdamer Platz gaan, waar het minder druk is.
 De stad zit vol spannende musea – van kunst tot Egyptische tentoonstellingen, dus er is voor elk wat wils! Maar het beste is dat de meeste van hen op één plaats zijn: op Museumeiland! Het is een van de grootste museumcomplexen ter wereld en herbergt een aantal indrukwekkende gebouwen. Het geheel wordt beschermd door Unesco. Dus als je van musea houdt of als het gewoon regent, is Museumeiland de plek voor jou. Duitse kunst uit de Gouden Eeuw, Griekse vazen, tempels uit Babylon en Egyptische mummies. Je kunt zelfs Nefertiti hier zien.
 Hier bevindt zich ook de Berliner Dom, een van de mooiste kerken. Het ligt direct aan de rivier van de stad, wat de perfecte achtergrond is voor een foto. Het is ook mogelijk om een boottocht op de rivier te maken, langs enkele bezienswaardigheden.

Wie Berlijn op zijn best wil ervaren, van de stad wil genieten of van de nacht een dag wil maken, doet er goed aan in een hotel of hostel in Mitte te verblijven. Wij wensen u veel plezier in uw hart en een onvergetelijk verblijf!
Wie hier zijn stedentrip doorbrengt, moet ernstig overwegen zijn hotel, pension, appartement of vakantiehuis in de wijk Mitte te boeken. De voordelen liggen voor de hand: bijna alles wat u wilt en moet zien, ligt aan uw voeten of is binnen een paar minuten te bereiken met de auto of met een van de eersteklas openbaarvervoersystemen in Mitte. Zelfs ’s avonds laat kun je in Mitte altijd van A naar B komen, om nog maar te zwijgen van de vele taxi’s.

Hieronder geef ik een aantal bezienswaardigheden van het district Mitte die op het lijstje van elke bezoeker moeten staan.
 In de eerste plaats is er de Alexanderplatz, waar shoppers genoeg te eten krijgen voor 14 dagen Berlijn en meer. In het gebied rond Alexanderplatz vindt u veel kleine boetiekjes, maar ook grote winkelcentra zoals het Alexa. Als u wilt, kunt u tijdens uw shoppingtour vanuit het Park Inn Hotel een bungeejump maken of in een van de vele straatcafés gaan zitten en met al uw zintuigen de mengeling van historische charme en moderne tijdgeest van de hoofdstad in u opnemen.

Op een steenworp afstand van de Alexanderplatz ligt de prachtige Nikolai-wijk, waar u onder meer de oudste kerk van de regeringszetel kunt ontdekken. Vanaf daar raden wij u aan de tocht voort te zetten langs Unter den Linden. Rechts en links valt er zoveel te ontdekken dat kenners en ontdekkingsreizigers meerdere uren zullen moeten uittrekken om uiteindelijk het einde van de boulevard aan de voet van de Brandenburger Tor te bereiken.

Norbert

In tegenstelling tot de meeste andere districten in de hoofdstad is de ontwikkelingsgeschiedenis van Kreuzberg relatief kort. De wijk werd oorspronkelijk in 1820 gesticht door een groep joodse kolonisten en ontleent zijn naam aan een heuvel in de wijk, 66 meter boven de zeespiegel, waarop een monument werd opgericht ter herinnering aan de veldtochten van Napoleon.

Tot ver in de 19e eeuw was Kreuzberg zeer landelijk. Door de industrialisatie veranderde dit echter abrupt en werd het de dichtstbevolkte wijk tot ver in de 20e eeuw. In cijfers betekent dit tot 60.000 mensen per vierkante kilometer. Maar niet alleen woonhuizen, ook industrie vestigde zich hier.

Checkpoint Charlie ligt in deze wijk, het is de beroemdste grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn tijdens de Koude Oorlog. Dit was een van de middelen van de Sovjet-Unie om de immigratie van Oost- naar West-Berlijn te beheersen. Het werd gebouwd in de jaren 1950, terwijl de Muur werd opgetrokken in 1961.

Na 1945 was de toestand zeer slecht, veel huizen waren verwoest, flats in slechte staat. De bijbehorende goedkope huurprijzen maakten het gebied zeer aantrekkelijk voor immigranten. Maar ook studenten en kunstenaars kwamen in de jaren zestig naar Kreuzberg en begonnen het gebied vorm te geven. Dit bracht een alternatieve levensstijl met zich mee die hier tot op de dag van vandaag is gebleven.

Het Joods Museum in Hallesches Tor is het grootste Joodse museum in Europa en documenteert 2000 jaar Joodse geschiedenis in Duitsland. Hier kunt u het joodse leven en de tradities van duizenden jaren geleden ontdekken. Hoogtepunten van het Joods Museum zijn onderaardse gangen, de Holocaust-toren en de Ballingschapstuin.

Na de hereniging lag Kreuzberg plotseling midden in de metropool en werd daardoor uiterst interessant voor veel mensen die hier een nieuwe woning zochten. Dit ging gepaard met een stijging van de huurprijzen en de wijk groeide langzaam maar gestaag uit tot een trendy wijk, waar niet alleen immigranten en studenten, maar ook rijkere mensen uit alle delen van Duitsland en de wereld een nieuw thuis vonden.

Net als Prenzlauer Berg en Friedrichshain is het een trendy wijk geworden met veel mogelijkheden voor jonge mensen om zich te vermaken.

Het Duitse Technikmuseum is een technisch museum met een breed scala aan oude en nieuwe technologie en wetenschap. De tentoonstellingen in het museum zijn gericht op de Duitse scheepvaart, luchtvaart, spoorwegvervoer, energieopwekking, computertechnologie en nog veel meer.

Bij een bezoek aan het museum kunt u ’s werelds eerste computer, stoomlocomotieven, vliegtuigen, schepen en vele andere spannende voorwerpen bekijken. Het Duitse Technikmuseum is ongetwijfeld een van de meest over het hoofd geziene bezienswaardigheden als u geïnteresseerd bent in technologie.

Clubs en restaurants, pubs en cafés, kebabzaken en shisha bars zijn overal in Kreuzberg te vinden en over het algemeen is dit gebied doordrenkt met een ongelooflijke hoeveelheid creativiteit en moderne tijdgeest.
 Door zijn centrale ligging is de wijk ook ideaal om de plekjes te verkennen; alles wat hier de moeite waard is, is meestal binnen 20-30 minuten met de auto of het openbaar vervoer te bereiken.

Dit is gewoon het resultaat van de vele culturen die in Kreuzberg dicht bij elkaar leven, wonen en bijdragen aan de wijk. Of het nu gaat om de punk- en rockcultuur van de beroemde concertzaal SO36, de hiphopcultuur met muzikanten en dansers, alles komt samen in de buurt. Het symbool van deze kleurrijke potpourri is het jaarlijkse Carnaval der Culturen dat hier van start gaat.

Als u uw hotel, appartement of vakantiehuis heeft geboekt op een tijdstip waarop dit carnaval plaatsvindt, mag u dit spektakel niet missen! Deze kleurrijke carnavalsoptocht met muziek, theater, eten en artiesten van alle genres is werkelijk uniek.

Nadat Mitte is „afgegraasd“, komen vooral jongere bezoekers vroeg of laat terecht in Kreuzberg en Friedrichshain, twee wijken die door de Oberbaumbrücke met elkaar zijn verbonden en vroeger in Oost-Duitsland (Friedrichshain) en West-Duitsland (Kreuzberg) lagen. Terwijl Kreuzberg altijd al een wijk met een bijzondere flair was, heeft Friedrichshain zich pas de laatste jaren ontwikkeld tot een trendy wijk van de eerste orde. Beide gebieden zijn de thuisbasis van de meest opwindende clubs voor nachtbrakers.

Je moet gewoon betrokken raken bij de wijk, je openstellen voor de verschillende culturen en alles onbevooroordeeld en met nieuwsgierigheid benaderen. Dan zult u veel interessante mensen zien en veel culturen leren kennen. Een hotel of appartement boeken aan de Mehringdamm is bijvoorbeeld een echt alternatief voor een vakantiewoning in een klassieke toeristische hotspot als Mitte of Charlottenburg. U hebt culturele en uitgaansgelegenheden van een andere soort direct voor de deur.

Het lokale openbaar vervoer is zeer goed aangesloten, zodat u uw hostel, hotel of guesthouse snel kunt bereiken vanaf elk punt of, omgekeerd, snel terug kunt komen bij uw hotel vanaf elke plek.

Josefine

Wist je dat? Het huidige district Pankow bestaat uit de historisch gegroeide districten Prenzlauer Berg, Pankow en Weißensee, die door een territoriale hervorming in 2001 zijn samengevoegd tot het dichtstbevolkte district. Met 360.000 inwoners staat het in een vergelijking van Duitse steden in het midden van het peloton.

Men kan het gebied, dat zich uitstrekt van de zogenaamde City-Ost aan de Alexanderplatz tot aan de staatsgrens met Barnim, gerust omschrijven als een district van superlatieven.

Een populaire must op de lijst van must-sees. En waarom niet op een van de vlooienmarkten die elke zondag plaatsvinden. Feestelijk, populair – en leuk. Er zijn nog veel meer vlooienmarkten te bezoeken. De vlooienmarkt in het Mauerpark is een weekendattractie.

Idyllische en uitgestrekte groene ruimten zijn hier te vinden, evenals trendy buurten, aantrekkelijke woonwijken, populaire culturele centra en bloeiende commerciële locaties. Naast de bezienswaardigheden van de vroegere wijken zijn er in Pankow veel bezienswaardigheden, zoals de watertoren in Prenzlauer Berg, het meer met fontein in Weißensee en paleis Schönhausen.

Het kasteel speelde herhaaldelijk een belangrijke rol in de Duitse en Pruisische geschiedenis. Hier zouden bijvoorbeeld de onderhandelingen tussen keurvorst Frederik III en de Duitse keizer Leopold I hebben plaatsgevonden, die vervolgens de kroning tot koning Frederik I in Pruisen mogelijk maakten.
 Gedurende vele jaren woonde koningin Elisabeth Christine, gescheiden van haar man Frederik II, ’s zomers op kasteel Pankow. Na de oprichting van de DDR werd paleis Niederschönhausen in Pankow de officiële residentie van president Wilhelm Pieck en na zijn dood resideerde hier tot 1964 de Staatsraad van de DDR.

Het is een plek die bij veel mensen op hun verlanglijstje staat, en dat snap ik! De stad zit vol geschiedenis, cultuur en prachtige tuinen, dus er is voor elk wat wils, en met prijzen die de meeste backpackers zich kunnen veroorloven, zijn er veel goede redenen om een bezoek te brengen!
 Twee grote arena’s, Max-Schmeling-Halle en Velodrom in Pankow, bieden onderdak aan internationale rock- en popsterren en atleten.
 Ook de grootste joodse begraafplaats van Europa, met 115.000 graven, aan de Herbert-Baum-Strasse en Duitslands grootste synagoge aan de Rykestrasse zijn van historisch belang in Pankow. Het oudste binnenstedelijke natuurreservaat „Am Faulen See“ ligt in Pankow op de grens met Lichtenberg en is een juweeltje van de hoofdstad.
 Het Museum für Naturkunde is het grootste natuurhistorische museum in Duitsland. Het is ongetwijfeld een van de beste over het hoofd geziene bezienswaardigheden die u niet mag missen!

Het nabijgelegen museum is waarschijnlijk het meest bekend om zijn grote dinosaurusskelet, Brachiosaurus Brancai, dat een van de grootste dinosaurusskeletten ter wereld is. Bovendien beschikt het Museum voor Natuurgeschiedenis over een uitgebreide collectie van meer dan 30 miljoen voorwerpen op het gebied van zoölogie, paleontologie, geologie en mineralogie.

Het meest omvangrijke Duitse woningbouwproject werd in de jaren negentig gerealiseerd aan de noordelijke rand van de stad; in Karow-Nord werden meer dan 5.000 flats gebouwd. U kunt winkelen in moderne centra, gezellige trendy winkels of op talrijke markten, zoals de in de stad beroemde ecomarkt op de Kollwitzplatz of de oudste weekmarkt op de Pankower Anger. De 
oudste biertuin van Berlijn in het Prater aan de Kastanienallee ligt ook in de wijk, net als het modernste ziekenhuis van de stad in Buch.
 Het Zeiß Planetarium aan de Prenzlauer Allee is een aanrader voor wie geïnteresseerd is in astronomie; het zilveren „Kugelhaus“ ontvangt bezoekers sinds 1981. Ook worden hier regelmatig speciale evenementen en lezingen gehouden.

Verder naar de oude stad Spandau 
In 1232, en dus nog vóór Berlijn-Cölln, kreeg Spandau stadsrechten. Hoewel Spandau sinds 1920 deel uitmaakt van Berlijn, beschouwen echte Spandauers zich nog steeds als onafhankelijk. Vandaag is de oude stad van Spandau bijna volledig een voetgangerszone. Hier een uitzicht op het Reformatieplein. Op de achtergrond ziet u delen van de St Nicolai’s kerk.
 De beboste gebieden, hier een blik op de weiden en velden in het Spandause bos, vormen ook vandaag nog de ruggengraat van de plaatselijke recreatie. De foto toont het natuurreservaat Teufelsbruch in Spandau.

De citadel van Spandau werd in zijn huidige vorm tussen 1559 en 1590 gebouwd door Italiaanse vestingbouwers. Middeleeuwse feesten en rondleidingen in de vesting maken evenveel deel uit van het aanbod van de citadel als openluchtbioscopen en kunsttentoonstellingen.

Het gaat verder naar het oosten.
 Het wapen van Lichtenberg werd veranderd in de loop van de fusie van Lichtenberg en Hohenschönhausen – het brainstormen nam 5 jaar in beslag. De nieuwe versie toont elementen van het oude districtswapen in het bovenste veld van het gedeelde schild en elementen van het districtswapen van Hohenschönhausen in het onderste veld. Het bovenste veld toont een berg met een zon erachter – het teken staat voor een heldere open plek – en het onderste veld toont drie korenaren die Malchow, Wartenberg en Falkenberg voorstellen. Het onderste veld van het wapenschild is blauw en staat voor de ligging van Lichtenberg aan het Rummelsburger meer en de oevers van de Spree. De kroon van de muur vertegenwoordigt het verbindende element van alle wijken.

Wanneer je naar de TV-verslaggeving over de hereniging kijkt, zie je ook steeds weer de beelden van de bestorming van het hoofdkwartier van het Ministerie van Staatsveiligheid in de Normannenstraße in Lichtenberg. Hier werden Stasi-dossiers verzameld, die later door de Gauck-autoriteit toegankelijk werden gemaakt voor de burgers.
 Maar er is veel meer aan de hand. Niet voor niets kreeg het gebied in 2008 van de federale regering de titel „Plaats van Diversiteit“. Voor een bezoek aan het Oost-Berlijnse district kan heel divers zijn. Een van de twee dierentuinen van Berlijn, het Tierpark, bevindt zich bijvoorbeeld op het terrein. Neem de metro U5 naar het gelijknamige station en vergaap u aan de mooiste dieren en planten in de dierentuin.

Voor wie in geschiedenis geïnteresseerd is, biedt Lichtenberg het Duits-Russisch Museum Karlshorst, een van de belangrijkste plaatsen uit de Tweede Wereldoorlog: hier werd de capitulatie ondertekend. Wie wil, kan zich direct ter plaatse een beeld vormen van het terrein en tevens alles te weten komen wat de moeite waard is over de Tweede Wereldoorlog en de capitulatie.

Maar de wijk heeft ook veel te bieden op het gebied van winkelen en uitgaan. Neem Sisyphos, bijvoorbeeld, een van de grootste in het gebied. Er zijn verschillende grote winkelcentra aan het Tierpark en de Frankfurter Allee die alles bieden wat u zich maar kunt voorstellen. Discotheken, kleine bars en cafés, evenals vele restaurants ronden het aanbod van de wijk af.
 Bovendien is het metro- en voorstadstreinstation Lichtenberg een van de grootste treinstations van de hoofdstad. Vooral de verbinding met de regionale treinen maakt het station tot het middelpunt van al wie op verkenning wil gaan buiten Berlijn. Als u hier een hotel, pension of appartement heeft, kunt u een hele reeks nieuwe mogelijkheden ontdekken. Het hoeven niet altijd de zogenaamde Inn-wijken te zijn, beleef alles eens van de Lichtenbergse kant.

Katja

De wijk Charlottenburg werd genoemd naar de koningin-gemalin Sophie Charlotte en maakt sinds 2001 deel uit van het district Charlottenburg-Wilmersdorf. Voordat het in 1920 bij Groot-Berlijn werd gevoegd, was het een zelfstandige stad. In 2005 vierde het district zijn 300ste verjaardag. Het is bekend om zijn wijken en ligt in de binnenstad, ten westen van de Tiergarten. De Straße des 17. Juni (Straat van de 17e Juni), die ook buiten de grenzen bekend is en vroeger Charlotten-burger Chaussee heette, verbindt het gebied met het historische centrum van Mitte, dat bijzonder populair is bij toeristen.
 Wilmersdorf ontstond in 1920 als 9e bestuursdistrict door samenvoeging van de stad Wilmersdorf, inclusief het stadsdeel Halensee, met de toenmalige plattelandsgemeenten Schmargendorf en Grunewald, alsmede het landgoeddistrict Grunewald-Forst. Door wijzigingen in de administratieve grenzen in 1938 verloor het het zuidelijke deel van het Grunewald aan Zehlendorf en de nederzetting Eichkamp met het aangrenzende spoorweggebied aan Charlottenburg. Het deel van Dahlem ten noorden van de Pücklerstraße werd toegevoegd. Van 1945 tot 1990 behoorde alles tot de Britse sector. Het district bestaat uit de districten Grunewald, Schmargendorf en Wilmersdorf. Het grenst aan Spandau, Schöneberg, Steglitz en Zehlendorf.

Maar Charlottenburg heeft ook een eigen centrum, dat populair is bij de Berlijners en de vele bezoekers, en dat is het gebied rond de Kurfürsten Damm, de Ku’damm. In de jaren 1920 werd dit gebied onderdeel van het „Nieuwe Westen“ met alles wat dat met zich meebracht op het gebied van cultuur, uitgaansleven en consumptie.
 Geen wonder dat kunstenaars als Otto Dix, Bertolt Brecht, Max Liebermann en vele anderen de wijk voor zichzelf ontdekten. Maar aan deze glorieuze tijden van de jaren 1920 kwam een einde in de jaren 1933 tot 1945, die Charlottenburg, en vooral het gebied rond de Breitscheidplatz, zwaar troffen en verwoestten. Maar het duurde niet lang voordat de plaats en haar buurten na 1945 weer het middelpunt van het sociale leven werden.

Na de verdeling in Oost en West was dit het centrum van West-Berlijn en de Kürfürsten Damm was als het ware het boegbeeld en het symbool van de welvaart van het Westen. Daarom stroomden veel DDR-burgers naar de Kurfürsten Damm om de avond van de val van de Muur te vieren. Daar bevonden zij zich als het ware in het hart van het Westen en konden zij zich het best een beeld vormen van de politieke gebeurtenissen en de daaruit voortvloeiende veranderingen voor hun eigen persoonlijke toekomst.

De radiotoren werd voltooid in 1926 en staat ook bekend als het antwoord op de Eiffeltoren in Parijs. De toren heeft een restaurant op 52 meter en een uitkijkplatform op 125 meter. In 1935 werd het eerste televisieprogramma ter wereld vanuit de toren uitgezonden. De radiotoren is daarom ook een historisch herkenningspunt.

Maar zelfs na de val van de Berlijnse Muur hebben het gebied en zijn beroemdste promenade niets van hun aantrekkingskracht verloren en zijn zij nog steeds het meest door toeristen bezochte gebied van West-Berlijn.
 Want naast de talrijke mogelijkheden om te winkelen, heeft het deel nog veel meer te bieden voor wie zijn vakantie ter plaatse doorbrengt. Het historische paleis Charlottenburg met zijn paleistuin, de Zoologische Tuin, de Gedächtniskirche, het Europacenter, het KaDeWe… iedereen die vanuit zijn hotel, appartement of vakantiehuis Berlijn gaat verkennen, wacht een lange lijst van dingen.
 Naast de bekende toeristische attracties zijn er ver van de Kudamm ook vele kleine juweeltjes te ontdekken, of het nu gaat om kleine parkjes, romantische cafés of gezellige hoekkroegjes.
 Het Olympisch Stadion werd voltooid in 1936 en gebouwd voor de Olympische Spelen in datzelfde jaar. Het is gebouwd voor ongeveer 100.000 toeschouwers, maar kan er volgens de voorschriften slechts 75.000 houden.

Na een uitgebreide renovatie van 2000 tot 2004 werd het Olympiastadion omgebouwd tot een modern stadion dat zowel voor concerten als voor voetbal kan worden gebruikt. Tegenwoordig is het Olympiastadion de thuishaven van de voetbalclub Hertha BSC, die in de Bundesliga speelt. Als u niet geïnteresseerd bent in voetbal of de Olympische Spelen, is het stadion een van de meest over het hoofd geziene bezienswaardigheden.

De aansluiting op het openbaarvervoernetwerk is hier zeer goed, zodat je vanuit elk punt snel je hostel, hotel of guesthouse kunt bereiken of, omgekeerd, vanuit elke plaats snel weer bij je hotel in Charlottenburg kunt aankomen.
 Wilmersdorf behield zijn dorpskarakter tot in de jaren 1980. Daarna werd het dorp, net als de omliggende gemeenschappen, meegesleurd in de maalstroom van de zich uitbreidende hoofdstad. De verkoop van land bracht de boeren onvoorstelbare rijkdom, en het aantal inwoners steeg snel. In 1906 kreeg de gemeente de status van stad onder de naam Deutsch-Wilmersdorf.

Op de Fehrbelliner Platz is elke zaterdag en zondag van 10 tot 16 uur een unieke kunst- en vlooienmarkt geopend. Van eenvoudige tweedehands huishoudelijke artikelen tot kunst en antiek van hoge kwaliteit, bezoekers kunnen er zowat alles vinden. Liefhebbers van vlooienmarkten moeten zeker langskomen.

Deze prachtige kerk werd gebouwd in 1895 maar verwoest door Britse bommen in 1945. De kerk werd niet gerestaureerd, maar de architecten bouwden er gewoon omheen, wat eigenlijk heel typisch is voor de Stad. De kerk die er na 1945 nog steeds staat als ontmoetingsplaats. Een monument dat je aan het denken zet. Het nieuwe gebouw heeft 21.292 gebrandschilderde ramen en is niet echt mooi, maar de kerk is nog steeds een bezoek waard. Breng zeker een bezoek aan de nieuwe, zeer mooie kerk.

Wilmersdorf deelt een van de bekendste winkelstraten met Charlottenburg: de Kurfürstendamm. U vindt er een zeer exclusief en gevarieerd aanbod van winkels, evenals tal van originele restaurants en cafés. Met de uitbreiding van de Kurfürstendamm ontstond in 1889 aan de westkant ervan een nieuwe adellijke woonwijk, de villakolonie Grunewald. De villa kolonie omvat de natuurlijke Halensee en de vier kunstmatige meren Dianasee, Herthasee, Koenigssee en Hubertussee. Persoonlijkheden die hun leven in Grunewald hebben doorgebracht zijn onder meer Hildegard Knef, Harald Juhnke en Brigitte Mira.

Als u een wandeling maakt in het Grunewald, is het heel goed mogelijk dat een everzwijn uw pad kruist. Ondanks het feit dat Berlijn een grote stad is, leven veel van deze dieren hier in het bijzonder. Ze zijn meestal gewend aan mensen, maar geen enkele inwoner zou er ooit aan denken een everzwijn te onderschatten. Als u er tijdens uw bezoek een tegenkomt, kunt u het beste kalm blijven en het dier zijn gang laten gaan, of langzaam langs het dier lopen.

Norbert

Naast Friedrichshain is Prenzlauer Berg zonder twijfel de absolute trendy wijk. Cultureel gezien zijn er nergens zoveel verschillende invloeden, aanbiedingen en mogelijkheden als hier.
 Het Computerspielemuseum is een klein museum gewijd aan computerspelletjes. In het museum kunt u een historische rondleiding krijgen langs verschillende spelen en speelautomaten.
 Het museum herbergt de grootste Europese verzameling van software en hardware voor computer- en andere spelmachines. Het Computer Games Museum is dus een van de leukste over het hoofd geziene bezienswaardigheden als je een echte gamer bent of een ietwat geeky computerfreak.
 Gekenmerkt door oude gebouwen, hebben veel kosmopolitische en creatieve mensen zich in de PB verenigd en de wijk een heel eigen, eigentijdse uitstraling gegeven.
 Of het nu gaat om cafés en bars, kledingwinkels, tatoeagestudio’s, platenzaken en biologische winkels of winkels waarvan je eigenlijk niet weet wat en of ze wel iets verkopen. Prenzlauer Berg vertegenwoordigt het andere Berlijn, weg van glitter, glamour en de boulevard, heel anders dan de Potsdamer Platz, de Friedrichstraße of het Museumeiland.
 Bezoekers die juist dat zoeken, authenticiteit en de tand des tijds, moeten hier hun hotel, vakantiewoning of appartement boeken. Eén stap buiten de deur en de energie en creativiteit slaan onmiddellijk je oren en ogen. Maar eerst een paar officiële feiten over dit uitzonderlijke district:

Prenzlauer Berg maakt deel uit van het district Pankow en grenst in het westen en zuidwesten aan het toeristische district Mitte.
 Berlijn is momenteel een van de populairste metropolen van Europa. Vooral de diversiteit van de afzonderlijke wijken trekt toeristen uit de hele wereld aan. Naast de bekende historische plaatsen, die u zeker moet zien, zijn er veel insidertips buiten de gebaande paden.

In het zuiden gaat de ene trendy wijk over in de andere, waar de PB zijn geestelijke verwant, Friedrichshain-Kreuzberg, ontmoet. In het oosten ligt het district Lichtenberg, dat meer wordt gekenmerkt door prefab-gebouwen en woonwijken, en in het noorden de districten Weißensee en Pankow.

Als u van vissen en onderwateravonturen houdt, mag u uzelf en uw kinderen een bezoek aan de AquaDom & Sealife niet onthouden. Het is slechts 5 minuten lopen van Alexanderplatz naar Unter den Linden, dus het is heerlijk centraal. De plaats bestaat uit aquaria verdeeld in verschillende gebieden van de wereld. In de grote aquaria kunt u kennismaken met alle eigenzinnige en kleurrijke vissen die 360 graden om u heen zwemmen. Probeer ook de lift die u door het grootste cilindervormige aquarium ter wereld voert met 1500 tropische vissen.

Bijna de hele wijk bestaat uitsluitend uit oude gebouwen, waarvan de meeste dateren van het begin van de 20e eeuw. De meeste van deze flats zijn gebouwd vóór 1948; de Tweede Wereldoorlog heeft relatief weinig flats verwoest in vergelijking met andere wijken.
 Daarom vindt u hier veel hedendaagse getuigen en huizen in de stijl van die tijd – geen wonder dat hier meer dan 300 gebouwen op de monumentenlijst staan. Anderzijds brengt dit feit ook een tamelijk homogeen – men zou misschien ook kunnen zeggen: monotoon – stadsbeeld met zich mee: overwegend vijf verdiepingen hoge woongebouwen in gesloten bouwblokken.
 Veel toeristen houden van de PB, dus gaan we er graag heen. Het is vooral aan te bevelen op zondag, wanneer er een grote vlooienmarkt is in het Mauerpark.
 Maar wist u dat er op slechts een paar honderd meter van het Mauerpark een groter gebied is waar u delen van de Muur kunt zien?
 Het Memorial van de Berlijnse Muur is een groter gebied waar u de geschiedenis van de Muur gratis kunt ervaren.

Maar natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel, die het stadsbeeld wat levendiger en interessanter maken. Bijvoorbeeld de grootste synagoge van Duitsland aan de Rykestraße of het herkenningsteken van de wijk, de eerste watertoren „Dicker Hermann“ op de hoek van de Knaakstraße. En niet te vergeten het Zeiss Planetarium op Prenzlauer Allee.

Kastanienallee en Schönhauser 
Alle Vooral in het gebied van Schönhauser Alle en Kastanienallee vindt u het typische karakter van deze wijk terug.
 Wie de stad in haar puurste vorm wil beleven, ervan wil genieten of van de nacht een dag wil maken, doet er goed aan in een hotel of hostel te verblijven.

Of het nu de typische Berlijnse gastronomie is, achtertuinclubs of winkels met dingen die je waarschijnlijk nergens anders kunt kopen. Het trendy karakter van de wijk is vooral te danken aan het feit dat in Prenzlauer Berg relatief veel jonge mensen tussen de 20 en 44 jaar wonen. Onder hen zijn veel nieuwkomers uit alle delen van de wereld, muzikanten en kunstenaars, alternatieve en ook veel uit de homoseksuele scene. Het resultaat is een kleurrijke, vrolijke en creatieve bevolking die de wijk haar onmiskenbare karakter geeft. Ook als u uw hotel of vakantiewoning in de PB nog niet heeft geboekt en meer geïnteresseerd bent in de klassieke bezienswaardigheden van Mitte, mag u een bezoek aan Prenzlauer Berg niet missen!

Norbert

Treptow adverteert zichzelf met het motto „Werken, Leven, Ontspannen“. Dit motto geeft ook uitdrukking aan de veelzijdigheid van het district. Samen met Köpenick is het qua oppervlakte het grootste district van Berlijn – en het district met het meeste water. 
Treptow Park is een gedenkteken voor 7.000 van de 80.000 Sovjetsoldaten die in de Tweede Wereldoorlog tussen 1939 en 1945 het leven lieten. De beeldhouwwerken in het park zijn echt enorm en indrukwekkend! Ze zijn zo groot dat ze mensen op kleine mieren doen lijken. Als u op stedentrip bent, is het zeker een bezoekje waard.

Nergens anders kun je hier zo heerlijk aan het water zitten en van de natuur genieten. Maar ook stoomboottochten, bootverhuur of badplaatsen maken dit district tot een ideale vakantieplek voor waterratten, watersporters en natuurliefhebbers. Er zijn tal van hotels, pensions, vakantiewoningen, enz. in Treptow – en tegen redelijke prijzen. De overvloed aan water wordt aangevuld door ontelbare bossen, groene ruimten en parken en, vooral in Köpenick, door een schilderachtig oud stadje. Perfect om te ontspannen, te treuzelen en te flaneren.
 Met een oppervlakte van iets minder dan 13.000 hectare, wat ongeveer 14% van de totale oppervlakte uitmaakt, is Köpenick qua oppervlakte het grootste district. Maar het is ook een van de mooiste wijken omdat het het groenst is en het meeste water heeft.
 Voor watersporters, woonbootbezitters en natuurliefhebbers is Köpenick altijd een bezoek waard. En ook de oude stad straalt een heel bijzondere charme uit: kleine kronkelstraatjes, vele gezellige cafés en bars en tal van boetiekjes en restaurants met heerlijke gerechten wachten erop om bezocht te worden.

Maar ook onderwerpen als winkelen en uitgaan worden ter plaatse niet verwaarloosd. Winkelcentra en talrijke andere mogelijkheden om te winkelen in de vorm van kleinere winkels en boetiekjes hebben ook hun weg gevonden naar deze wijk. En nachtbrakers vinden mogelijkheden om de nacht in dag om te zetten, bijvoorbeeld in de Arena of de Hoppetosse.

Maar om van Treptow te spreken als een winkel- of uitgaans-hotspot zou zeker niet juist zijn, daarvoor is er Mitte, Prenzlauer Berg of zelfs Charlottenburg met de Kurfürstedamm.
 Er valt veel te ontdekken in de steegjes van de oude stad, waaronder een van de redenen waarom acteur en entertainer Harald Junke nog steeds onsterfelijk lijkt: De Kapitein van Köpenick.

Als je op de foto wilt met de kapitein in het stadhuis, vraag je gewoon de weg – iedereen in de stad weet waar je de kapitein kunt vinden. Naast de dagelijkse charme van de oude stad zijn er het hele jaar door verschillende evenementen, zoals Treptow in Flammen of het Bölchefest – evenementen die garant staan voor veel plezier en actie.
 Lokaal, zoals gezegd, is het meer de nabijheid van natuur, water en parken. Om iets specifieker te zijn, moet vooral het gebied rond Treptower Park worden belicht. Direct aan de rivier de Spree gelegen, komen hier in de zomer duizenden mensen bijeen om te zonnen, te picknicken, te badmintonnen en nog veel meer.

Talrijke festivals, zoals Treptow in Flammen of het Hafenfest (havenfeest), vinden hier ook plaats en trekken elk jaar talrijke bezoekers. En nu we het toch over evenementen hebben, mogen we de Kindl Bühne Wuhlheide niet vergeten, waar bijna elk weekend concerten met internationale sterren plaatsvinden. Net om de hoek is de Alte Försterei, het stadion van de voetbalclub 1. FC Union. Als u ook maar de geringste belangstelling voor voetbal hebt, mag u een wedstrijd daar en de sfeer die er heerst, niet missen. 
Als u met kinderen naar Berlijn komt, kunnen we u op dit punt een echte insider-tip geven. Direct naast de Kindl Bühne Wuhlheide ligt het FEZ vrijetijds- en recreatiecentrum. Er is hier het hele jaar door van alles te doen.

Van een klimbos en skateboardbanen tot talrijke, steeds wisselende evenementen en themadagen met spannende dingen voor jong en oud om te ontdekken. Het geheel wordt gecompleteerd door liefdevol aangelegde speelplaatsen en een groot zwembad. Als u van de natuur houdt, niet elke dag op zoek bent naar drukte voor de deur van uw hotel en een ritje van 15 minuten naar het stadscentrum niet erg vindt, moet u overwegen uw hotel of pension hier te boeken.

De Großer Tiergarten is het grootste en meest populaire park. Het 212 hectare grote park is het antwoord op Central Park in New York en Hyde Park in Londen. Het wordt vaak de groene long van de stad genoemd en is een heerlijk toevluchtsoord van de drukte van de stad.

In het park wacht u een oase van rust met uitgestrekte groene weiden, diepe bossen, spiegelgladde meren, prachtige beeldhouwwerken en belangrijke monumenten. Maak een wandeling over de vele paden, huur een roeiboot, ga picknicken of iets anders.
 Hoe dan ook, u kunt een ontspannen dag doorbrengen in een schilderachtige omgeving.
 De Grote Tiergarten wordt doorkruist door verschillende straten, waarvan de bekendste de Straße des 17. Juni is. Dit is de hoofdstraat met de grote rotonde waar de Overwinningszuil staat.

Ariane

Berlijn? Vergeet niet om deze lijst met de beste ervaringen en bezienswaardigheden te bekijken.
 Hohenschönhausen is een district dat genoemd is naar het district dat nu Alt-Hohenschönhausen heet. Tot 2001 was het een zelfstandig district, sindsdien is het een fusie aangegaan met Lichtenberg. 
Vandaag de dag wonen hier ongeveer 105.000 mensen, veel oudere mensen maar ook jonge alleenstaanden die 
na school of opleiding een leuke en goedkope woonplek zochten en die in Hellersdorf vonden.
 Het grenst aan de districten Weißensee, Prenzlauer Berg, Lichtenberg en Marzahn, alsmede aan het district Barnim. In die tijd was het een ridderhofstede – en het toeval wil dat de voetafdruk van Hohenschönhausen ook op een ridderhoofd lijkt.
 De stad is een van de interessantste steden van Europa, met een dramatische geschiedenis, een boeiende cultuur, prachtige architectuur, maar ook pragmatische bouwkunst.
 Zoals in veel districten in de omgeving worden ook in Hohenschönhausen prefab-gebouwen gebouwd. De grootschalige woningbouw kwam pas echt op gang in 1984, en binnen de volgende vijf jaar werd de woonwijk langs de Falkenberger Chaussee gebouwd. In totaal werden er 29.630 moderne geprefabriceerde wooneenheden gebouwd, die plaats bieden aan ongeveer 90.000 mensen. De eerste prefab-gebouwen werden tussen 1972 en 1975 tussen de Wartenberger Strasse en de Falkenberger Strasse gebouwd, drie jaar later gevolgd door de nieuwe gebouwen langs de Landsberger Allee.

Toch is Hohenschönhausen geen betonnen jungle; er zijn ook tal van groene ruimten, speelplaatsen en parken die in de zomer populair zijn om te zonnebaden of met de kinderen te spelen. Het nummer één winkeladres is het Lindencenter op de Prerower Platz. Naast de ongeveer 30.000 appartementen zijn op het terrein verschillende winkels, restaurants, scholen en recreatievoorzieningen gebouwd. Een infrastructuur die de wijk interessant moet maken, vooral voor jonge gezinnen. Het geheel werd gecompleteerd door een zeer goede en noodzakelijke openbaar vervoerverbinding met het centrum, Alexanderplatz.
 Hier vindt u de geconcentreerde lading van technologie, kleding, voedsel en al het andere. Dus als u hier gebruik maakt van een hotel, pension of appartement en op zoek bent naar een winkelcentrum dat alles biedt, hoeft u niet naar het stadscentrum te gaan maar kunt u al uw wensen om de hoek vervullen in het Lindencenter. Het dierenasiel in Hellersdorf opende zijn deuren in 2002 en is sindsdien een populaire plaats om te bezoeken, en niet alleen omwille van de lieftallige viervoeters. Het is ook de futuristische architectuur die steeds weer bezoekers en belangstellenden aantrekt – onder wie regisseurs die de architectuur van het dierenasiel al eens als filmset hebben gebruikt.

Berlijn is bijna een monument op zichzelf geworden. In feite is er geen andere stad in de wereld die vergelijkbaar is. Hohenschönhausen is relatief onbekend bij toeristen, maar toch zijn er ook hier genoeg leuke bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn voor vakantiegangers.
 Het hele gebied straalt ziel en charme uit, met de dramatische gebeurtenissen uit het verleden in de achteruitkijkspiegel en het idee van een moderne metropool in voortdurende ontwikkeling.

In het dorpscentrum langs de hoofdstraat vindt u een grote dorpskerk, het kasteel en het oude stadhuis – alle drie behoren ze tot de oudste gebouwen. De bekendste en meest bezochte bezienswaardigheid in Hellersdorf is echter het Mies van der Rohe Huis in de villawijk, dat in het begin van de jaren dertig door de beroemde sterarchitect Ludwig Mies van der Rohe werd ontworpen. Er wordt regelmatig kunst tentoongesteld, dus een bezoek is zeker de moeite waard voor bezoekers aan Berlijn die geïnteresseerd zijn in kunst.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]